Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »

Πρακτική Άσκηση σε μονάδες επανένταξης και αποκατάστασης

Πρακτική Άσκηση σε μονάδες επανένταξης και αποκατάστασης

Α. Θεραπευτικές κοινότητες που αφορούν την θεραπεία εξαρτημένων ατόμων

Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), Ιθάκη, OKANA, Παρέμβαση, Διάβαση, Στροφή, 18 Άνω

Β. Μονάδες αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ψυχικά ή άλλα προβλήματα και σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Νοσοκομείο Γ. Γεννηματά, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ)  - μέσω των προγραμμάτων εργοθεραπείας που υποστηρίζουν, Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ)

Οι τελειόφοιτοι φοιτητές, με την ιδιότητα τους ως καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την σπουδή τους, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα που βρίσκονται σε διαδικασίες κοινωνικής επανένταξης να αποκτήσουν εμπειρία της Τέχνης. Δηλαδή να γνωρίσουν καλλιτεχνικά υλικά και τεχνικές, που μέσω αυτών θα ενεργοποιηθούν και θα ασκηθούν οι πιθανές δεξιότητες τους.

Έτσι θα παρέχεται η ευκαιρία στους νέους αυτούς ανθρώπους, μέσα από την πρακτική ενασχόλησή τους με τις διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες να εκφραστούν δημιουργικά, αλλά και να ανακαλύψουν δυνατότητες που δεν είχαν συνειδητοποιήσει μέχρις εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να γίνει η αφετηρία που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους αποκτούν εμπειρία της μεθοδολογίας διοχέτευσης και μεταβίβασης τεχνικών, αλλά και της καλλιέργειας αισθητικής στάσης σε άτομα απέναντι στο φαινόμενο της τέχνης. Αποκτούν δηλαδή μια άλλου είδους εκπαιδευτική εμπειρία, διαφορετική, ως ένα βαθμό, απ’ αυτήν που θα αποκομίσουν μέσα από μια σχολική τάξη.

Οι ιδιαιτερότητες των ατόμων στα οποία θα απευθύνονται χρειάζονται μια ξεχωριστή αντιμετώπιση και οι φοιτητές ασκούνται ως εκπαιδευτές στο να είναι σε θέση να χειριστούν ευαίσθητες ή αποκλίνουσες κοινωνικές συμπεριφορές.

επιστροφή