Friday 19 July 2024
Ελληνικά
English
Increase text size Decrease text size Restore default text size
RegisterLogin
ΔΑΣΤΑ
Path: First Page »

Εργαστήριο FINANCIAL TECHNOLOGIES - ROBIN HOOD / 20.11.15 - 21.11.15, 13:00 - 19:00 / Circuits and Currents Project Space της Α.Σ.Κ.Τ, Νοταρά 13 & Τοσίτσα (18/11/2015)

 

Workshop

WORKSHOP ON FINANCIAL TECHNOLOGIES
ROBIN HOOD
20.11.15 - 21.11.15, 13:00 - 19:00

Circuits and Currents
Project Space of the Athens School of Fine Arts,
Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια, Αθήνα

Το workshop αυτό είναι ανοιχτό στο κοινό
και θα πραγματοποιηθεί στα Aγγλικά


Συντονισμός Διημέρου: Ηλίας Μαρμαράς, Αννα Λάσκαρη

Το ROBIN HOOD Είναι ένα HEDGE FUND, τι κάνει?

Το 2012, δημιουργήσαμε το δικό μας hedge fund. O συνεταιρισμός περιουσιακών στοιχείων διαχείρισης (Asset Management Cooperative) Robin Hood ξεκίνησε με τη χρήση ενός αλγόριθμου – που τον ονομάζουμε το Παράσιτο (Parasite) – Το Παράσιτο αντιγράφει τις κινήσεις των πιο επιτυχημένων μεγαλοεπενδυτών της Wall Street, προσφέροντας τα προερχόμενα από τις επενδύσεις κέρδη σε όλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, και όσο λίγα χρήματα και αν έχουν επενδύσει.

Βασικά, έχουμε δημιουργήσει έναν τρόπο για να μοιραζόμαστε τα σημαντικότερα εργαλεία παραγωγής που η οικονομική ελίτ έχει στην κατοχή της -τη γνώση, τις σχέσεις, τα δίκτυα και τις θέσεις που κατέχει – και οργανωνόμαστε mε βάση αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε κάτι νέο να μπορεί να γεννηθεί.

Τον αποκαλούμε μικρό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Τα μέλη αποφασίζουν πόσο μέρος των κερδών θα περάσει στο κοινό ταμείο, χρήματα από το οποίο στη συνέχεια, θα επενδύονται σε ριζοσπαστικά πρότζεκτ που θα επιλέγονται από την κοινότητά μας.

Ο συνεταιρισμός έχει περίπου 800 μέλη μέχρι τώρα και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που οδεύουν προς 1 εκατομμύριο δολάρια. Το παράσιτο επενδύει αυτά τα χρήματα και δημιουργεί οφέλη για τα μέλη και για τα κοινοτικά προγράμματα ακόμα και σήμερα. Μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει περίπου 150,000 δολάρια για τα μέλη και για τα πρότζεκτ μας.

Ίσως το σημαντικότερο που έχουμε κατανοήσει από αυτή τη διαδικασία είναι πως έχουμε τη δύναμη και τη φαντασία για να επαναπροσδιορίσουμε τα οικονομικά ώστε να γίνουν ένας τόπος δημιουργίας. Επίσης έχουμε κατανοήσει ότι υπάρχει μια αναγκαιότητα για την επινόηση περισσότερων εργαλείων για τη δημιουργία στο χώρο της χρηματοοικονομίας. Αυτό που μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί είναι μονάχα η αρχή προς την επινόηση μιας νέας κοινωνικής αρχιτεκτονικής της χρηματοοικονομίας.
Τι θα συνέβαινε αν το κεφάλαιο ήταν μια σχέση ομότιμης παραγωγής P2P; Τι θα συνέβαινε εάν εσείς και εγώ ήμασταν η διοίκηση των δυνάμεων και των σχέσεων των οικονομικών;

Παρασκευή 20/11/15 στις 13:00-19:00
Ημερίδα για τις Τεχνολογίες του Χρήματος και την Πολιτική Οικονομία των Κοινών. 

ΣΤΟΧΟΙ: 
1. Πώς δουλεύουν οι Τεχνολογίες του Χρήματος και ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες τους. Πώς γίνεται η συσσώρευση του κεφαλαίου στην οικονομία χρησιμοποιώντας τα κοινά – τη συλλογική μας ικανότητα να πληρώνουμε φόρους, τη λιτότητα και την υπερχρέωση - ως παράπλευρη απώλεια; 

2. Προσέγγιση της οικονομίας σαν ένα τόπο δημιουργίας, σαν μια τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πράγματα, να δημιουργήσουμε και να δράσουμε από κοινού. 

Ομιλητές: Andrea Fumagalli, Carlo Vercellone και Robert Meister. Συντονισμός: Tiziana Terranova και Akseli Virtanen. 

Σάββατο 21/11/2015 στις 13:00-18:00
Η Οικονομία ως χώρος δημιουργίας: PEERHOOD 

Εργαστήριο και προτυποποίηση

Το δοκιμαστικό εργαστήριο προτυποποίησης του PeerHood είναι μια αναλογική προσομοίωση και επίδειξη του πώς η δεύτερη γενιά της P2P οικονομικής πλατφόρμας στα χέρια δημιουργικών χρηστών, ομάδων, δικτύων, συλλογικοτήτων και κοινωνιών μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά. Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για τη χρηματοδότηση πραγμάτων που οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν και πως μπορεί με τις ικανότητές κάποιου, τις γνώσεις και δίκτυα να ανοίξει νέες προοπτικές ώστε να δημιουργηθεί συλλογικά κάτι το οποίο στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον. 

Συντονισμός: Tere Vaden και Pekko Koskinen


Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
  

 

back