Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Κόμβος ενημέρωσης, εκπαίδευσης, συμμετοχής και επικοινωνίας η ιστοσελίδα του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη»

www.citizensagainstdepression.gr 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο 1 στα 15 άτομα θα ασθενήσει από σοβαρή μορφή κατάθλιψης στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια και 4 στους 15 πλήττονται από συμπτώματα άγχους και κάθε μορφής κατάθλιψης. Ακόμα πιο ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που προβλέπουν ότι η κατάθλιψη θα αποτελέσει ως το 2030 τον πρώτο παράγοντα αναπηρίας. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την χώρα μας από την στιγμή που η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόλις 32% του πληθυσμού λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν.

Το πρόγραμμα Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη, που υλοποιούν η ΕΠΑΨΥ, Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten της Νορβηγίας, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν. Έως τώρα 115 άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας και 120 άτομα θα ξεκινήσουν ομάδες ψυχοεκπαίδευσης.

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, βγήκε στον “αέρα” η ιστοσελίδα του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη»! 

www.citizensagainstdepression.gr

Η κατάθλιψη, αφορά όλους και μέσω της αλληλεγγύης και της κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης μπορεί να αντιμετωπισθεί. Στο site θα βρείτε ενημερωτικό υλικό για την κατάθλιψη, την αυτοκτονία, την ενδυνάμωση, το recovery (ανάρρωση), το στίγμα και τις ομάδες αυτοβοήθειας, εκπαιδευτικό υλικό (εγχειρίδιο και παρουσιάσεις) που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των συντονιστών των ομάδων αυτοβοήθειας, ενημερωτικό υλικό για τις ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα και βίντεο, προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις αναφορικά με το βίωμα της κατάθλιψης και της συμμετοχής σε ομάδα αυτοβοήθειας, forum επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έλαβαν ενεργά συμμετοχή άτομα με προσωπική εμπειρία κατάθλιψης. Στόχος είναι το site να αποτελέσει έναν κόμβο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας για όσους ενδιαφέρονται. Η συμμετοχή, όσων πάσχουν, στις δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης αποτελεί πηγή ενδυνάμωσης και ευκαιρία βελτίωσης της φροντίδας που παρέχεται.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας,πέρα από την κατάλληλη φροντίδα (π.χ. ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή) χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, την αίσθηση ότι ανήκουν σε μία κοινότητα, δικαίωμα στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

 


Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

επιστροφή