Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας και αφήγησης "Shapereader" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τον Ilan Manouach, εικαστικό, μουσικό, δημιουργό του Shapereader / Απευθύνεται σε ενήλικες με και χωρίς απώλεια όρασης

Εργαστήριο Shapereader στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

από τον Ilan Manouach, εικαστικό, μουσικό, δημιουργό του Shapereader

Συμμετοχή Ελεύθερη

(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

www.shapereader.org

 

Το εργαστήριο λειτουργεί ως ένα συναρπαστικό σημείο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς απώλεια όρασης. Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση και, καλλιεργώντας την αίσθηση της αφής, την αποδίδουν σε μια τρισδιάστατη εικαστική κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, παρακάμπτοντας κάθε οπτικό ερέθισμα, θα μάθουν πώς να ενεργοποιούν άλλα γνωστικά εργαλεία, στην προκειμένη περίπτωση την αφή. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, όλοι οι συμμετέχοντες, βλέποντες και μη, συναντιούνται και μοιράζονται μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης των δυνατοτήτων των αισθήσεών τους και συν-δημιουργίας μιας νέας συλλογικής αφήγησης.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες. Η ομάδα θα μάθει να τα ξεχωρίζει και να τα περιγράφει από κοινού μέσω της αίσθησης της αφής. Σε καθεμία από τις ξύλινες πλακέτες θα αποδοθεί ένα κομβικό σημείο της ιστορίας, προσδίδοντας στην κάθε ξύλινη πλακέτα διαφορετικά συναισθήματα, χαρακτήρες ή μέρη της πλοκής. Έτσι, οι συμμετέχοντες σμιλεύουν πάνω στις πλακέτες μια κοινή νοητική περιγραφή. Όταν ολοκληρωθεί η αφήγηση, οι πλακέτες θα τοποθετηθούν σε ένα μεταλλικό επιτοίχιο πίνακα και θα εκτεθούν στο κοινό.

Πέρα από ένα εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας και αφήγησης, το Shapereader αποτελεί ένα καινοτόμο βιωματικό πείραμα πάνω στην έννοια της γλώσσας.

 

Περισσότερα για το Shapereader:


Το Shapereader παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συμπόσιο Visual Linguistics στο Ανόβερο και έκτοτε έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκθέσεις του ανά τον κόσμο (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αθήνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία). Μια πρώτη καλλιτεχνική εφαρμογή –και επιτυχημένο παράδειγμα υλοποίησης της γλώσσας Shapereader– είναι το Arctic Circle (Αρκτικός Κύκλος), ένα πρωτότυπο χαραγμένο αφηγηματικό έργο. Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το φινλανδικό ίδρυμα Koneen Saatio το 2013. Το Shapereader και το Arctic Circle είναι σχεδιασμένα από τον Ilan Manouach.

Παράλληλα με το εργαστήριο, θα παρουσιαστεί έκθεση / εγκατάσταση από τον Ilan Manouach με τις 57 ταμπλέτες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και με τις ταμπλέτες υπομνημάτων για την ανάγνωση της ιστορίας.

 

Συντελεστής: Ilan Manouach, εικαστικός, μουσικός, δημιουργός του Shapereader

 

Απευθύνεται σε: Ενήλικες με και χωρίς απώλεια όρασης.


Ημερομηνίες:
Εργαστήριο: Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 | 17:30-20:30

Κρατήσεις: Tηλ: 213 017 8002, E-mail: education@sgt.gr

επιστροφή