Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

«ΕΔΡΑ»: Ημερίδα για μουσεία και εκπαιδευτικούς φορείς: με τίτλο "Μουσεία & Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης" στο Μουσείο Μπουζιάνη

 «ΕΔΡΑ»: Ημερίδα για μουσεία και εκπαιδευτικούς φορείς: με τίτλο "Μουσεία & Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης" στο Μουσείο Μπουζιάνη

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ  ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μουσεία &Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ | Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, 11.00 - 14.00

Τα τελευταία χρόνια,  όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά μέσα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.  Ήδη μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, όπως το Smithsonian, το Metropolitan Museum of Art, το British Museum κ.ά. κάνουν χρήση και αξιοποιούν για εκπαιδευτικούς λόγους την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3Dprinting) δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα εκθεμάτων τους.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δάφνης-Υμηττού, η ΕΔΡΑ«Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων», η Μουσειοτεχνική Μ.Ε.Π.Ε. και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, προσκαλούν πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Μουσεία και Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης», η οποία θα διεξαχθεί στο Μουσείο Μπουζιάνη, το Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 στις 11.00 μ.μ.

Η ημερίδα απευθύνεται σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νηπιαγωγούς, και όλους όσους αναζητούν καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα για μια αυθεντική εμπειρία μάθησης. 

Θα μιλήσουν: 

12.00-12.20 Ο Γιάννης Σκαλτσάς, επίκουρος καθηγητής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα μιλήσει για τις δυνατότητες των τρισδιάστατων τεχνολογιών στην καλλιτεχνική παραγωγή αλλά και στο πεδίο της συντήρησης.

12.20-12.40 Η Ραλλού Αβραμίδου, σύμβουλος ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μουσειοτεχνικής Μ.Ε.Π.Ε. θα μιλήσει για δυνατότητες εφαρμογής της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο του Πολιτισμού παρουσιάζοντας το museofabber.com

 

, μια υπηρεσία που επιτρέπει σε μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε τρισδιάστατο πολιτιστικό περιεχόμενο και την δυνατότητα παραγγελίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων αντικειμένων για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές. 

12.40-13.20 Συζήτηση / κλείσιμο

Παράλληλα με τις ομιλίες θα διεξαχθούν βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από εκπαιδευτικούς με τη βοήθεια μουσειακών αντιγράφων που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Πρόγραμμα εργαστηρίων:

11.00-12.00 Πριγκίπισα Χαλιφά της Συρίας, για παιδιά 6-9 ετών
12.00-13.00 Καρυάτιδες και Άτλαντες, για παιδιά 3-6 ετών
13.00-14.00 Ποσειδών, για παιδιά 9-12 ετών

Η συμμετοχή στην ημερίδα και στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Στα πλαίσια των εργαστηρίων θα εξερευνήσουμε τα αντικείμενα και το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν με εικόνες, σκίτσα και άλλα έργα τέχνης (π.χ. χαρτονομίσματα, ανάλογα γλυπτά, μεταγενέστερες αναγεννησιακές αναπαραστάσεις). Θα ακολουθήσει μικρή αφήγηση παραμυθιού σχετικά με τη ζωή των αντικειμένων και το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τέλος, τα παιδιά θα δημιουργήσουν με σύγχρονα εικαστικά μέσα και τεχνικές ένα καλλιτεχνικό έργο εμπνευσμένο από το κάθε αντικείμενο.

Ο φορέας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων  (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.) - «ΕΔΡΑ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που  δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

 

 

Το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών(Πατησίων 42, Αθήνα) λειτουργεί από το 1997 και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και από το 2ο και 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσω του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.. Στη συνέχεια, και ως το 2014 χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 -2013). Δραστηριότητές του είναι: 1) Η παροχή πληροφοριών σε φοιτητές, αποφοίτους και άλλους ενδιαφερόμενους για θέματα σπουδών, υποτροφιών και κληροδοτημάτων, καλλιτεχνικών διαγωνισμών, workshop, θέσεων εργασίας κ.λπ. 2) Η σύνδεση φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής με την αγορά εργασίας μέσω διοργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων για την προώθηση του καλλιτεχνικού τους έργου. 3) Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού. 4) Η εκπόνηση στατιστικών μελετών. 5. η οργάνωση δομών με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φοιτητών με αναπηρία στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Η Μουσειοτεχνική Μ.Ε.Π.Ε. (www.museotechniki.com) δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας για τη συντήρηση, μουσειολογική ανάδειξη και αξιοποίηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Μουσειοτεχνική είναι μια από τις πρώτες εταιρίες διεθνώς που αξιοποιούν την τρισδιάστατη εκτύπωση στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τομέα στον οποίο έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το @DiversityEuropeanIdeaAwards2013 (at-diversity.eu) για την υπηρεσία museofabber.com(www.museofabber.com) , έργο το οποίο υποστηρίζεται πλέον από το FABulous| European3DPrintingAccelarator(fabulous-fi.eu).  

Ανδρέα Μεταξά 26, 10681, Αθήνα | Τηλ.:+30 211 0120582 | E-mail: maniatis@museotechniki.com

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 

Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δάφνης-Υμηττού

 

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.) - «ΕΔΡΑ»Αισχύλου 5-7, Τ.Κ. 12134 Περιστέρι | Τηλ: 210 5913826. Fax: 210 5762861.

Ε-mail:   info@edra-coop.gr, mko.edra@gmail.com| Url: www.edra-coop.gr

 

 

επιστροφή