Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Συνέδριο «NEFELE Project» για την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E.

Συνέδριο «NEFELE Project» για την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E.

Περιστέρι, 31.1.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας

N.E.F.E.L.E. – “Networking European Festivals mEntal Life Enhancement”

 

 


Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του «NEFELE Project» την Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα που σαν αποτέλεσμα είχε τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E.

 

 

Μετά από μία ανοικτή διαδικασία όπου το Σχέδιο Καταστατικού του Δικτύου τέθηκε σε διαβούλευση, τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, 22 φορείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισαν για τη σύστασή του και το τελικό κείμενο του καταστατικού, καθώς και την αποστολή, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, το οποίο έχει ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη και δικτύωση των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες της οποίας φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και χαιρετήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, συνάντησε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, εκπροσώπων φορέων, επαγγελματιών του πεδίου της Ψυχικής Υγείας και καλλιτεχνών. Η ανταπόκριση των επίσημων φορέων υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, με τη συμμετοχή: του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Αργύρη Περουλάκη, του κ. Γιώργου Καλαμαντή, Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο οποίος χαιρέτισε εκ μέρους της Υπουργού κας Λυδίας Κονιόρδου, του Δημάρχου Δάφνης – Υμηττού κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη και της κας Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένης Τμήματος Ευρ. Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στο Συνέδριο την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας εκπροσώπησε ο  κ. Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής – Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης της Σχολής, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την ουσιαστική σχέση που έχει αναπτυχθεί με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και τη Σχολή. Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του εκ μέρους της Πρεσβείας της Ισπανίας, ο κ. Juan Sáenz de Heredia, Counsellor in charge of Consular and Cultural affairs.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας παρουσιάστηκε το έργο των εταίρων του «NEFELE Project» και τα παραδοτέα του: το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία nefeleup with arts, τα Εργαλεία Καλών Πρακτικών «Καλλιτεχνική πρακτική στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και «Τέχνη, Ψυχική Υγεία & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και το Ντοκιμαντέρ “IN THE HEART OF SOUL (Small Planet Production House) που προλογίστηκε από τον σκηνοθέτη κ. Γιώργο Γκικαπέππα.

Η διαδικασία του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε την δεύτερη ημέρα, 28 Ιανουαρίου, με την πραγματοποίηση της Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου NEFELE, στην οποία εκλέχθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας του Δικτύου. Το επταμελές Δ.Σ. απαρτίζεται από εκπροσώπους των οργανισμών: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Ελλάδα, Πρόεδρος Δικτύου), First For Night (Ιρλανδία, Αντιπρόεδρος), KAOS (Βέλγιο, Γραμματέας), Fundation Intras (Ισπανία, Ταμίας), ενώ μέλη αποτελούν ο οργανισμός Euronet (Ιταλία), Le Grand Bazart (Γαλλία) και Mental Health Foundation (UK) και αναπληρωματικά μέλη ο οργανισμός COOS (Ιταλία) και η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (Ελλάδα).

Τα 22 μέλη του Δικτύου συμπληρώνουν οι φορείς AFESMO/Ισπανία, ANARP/Πορτογαλία,  ASOK/Lithuania, Finiish Association for Mental Health/Finland, Α.Σ.Κ.Τ., Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, AMAΚΑ, Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ, ΕΠΑΨΥ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Ψυχική Υγείας Ρεθύμνου, ΠΕΨΑΕΕΨυχολογία και Τέχνη

Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος, και Γενικός Γραμματέας του Δικτύου ο κ. Νίκος Ανδρεόπουλος, Project Manager του έργου.

Ο συντονιστής του Συνεδρίου Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συνέδρους που τίμησαν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση, το Μουσείο Ακρόπολης για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, τους εικαστικούς Χ. Δερμάτη και Γιώργο Μελάτο για την προβολή του video “Reflection. Τους υποστηρικτές SKAG και Pelikan, τους χορηγούς επικοινωνίας Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Πρακτορείο 104.9, Global Sustain, Psychologynow.gr, Social Policy, Skywalker και τέλος τους εθελοντές για την πολύτιμη στήριξή τους.

 


 

Το έργο Networking European Festivals for mental Life Enhancement (N.E.F.E.L.E Project) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε., με αντικείμενο τη σύνδεση της Τέχνης με την Ψυχική Υγεία και στόχους την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, την ανάδειξη έργων επαγγελματιών & ψυχικά πασχόντων καλλιτεχνών και την προβολή και ενίσχυση προτύπων κοινωνικής επιχειρηματικότητας για τους καλλιτέχνες και τους πάσχοντες.

Το έργο υλοποιείται από εταιρικό σχήμα 5 κρατών μελών, με συντονιστή την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και τη συμμετοχή των οργανισμών First Fortnight/Ireland, Fundacion Intras/Spain, Euronet/Italy και ASOK/Lithuania.

Γραφείο Τύπου Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Τ: 210 5913826 / F: 210 5762861

Ε: press@nefeleproject.eu NEFELE Project: www.nefeleproject.eu

επιστροφή