Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"

Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"
Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"
Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"
Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"
Συμμετοχή φοιιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. στο Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

ΣΦΙΓΓΑ 2015 /
το φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών

«Τι εστίν ο μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται;»

 

 

Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΦΙΓΓΑ 2015

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΚΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΠΤΩΝ

ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.sphinx2015.com , thebes.sphinx@gmail.com

 

ΘΕΜΑ:

Στο Αίνιγμα της Σφίγγας επανεξετάζεται το νόημα του ανθρώπου μέσα από την θέση του στο χώρο, στο χρόνο, στην ιστορία, δηλαδή η ταυτότητά του μέσα σε μια παραμελημένη μυθική πόλη.

Η ΣΦΙΓΓΑ 2015 είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς, επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν αλληλεπιδρώντας με τα  μνημονικά  της στοιχεία, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος» δηλαδή του χώρου που θέλουμε να ζούμε.

Το έργο Σφίγγα 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση θεμελίωσης μιας νέας πόλης στα ίχνη μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις της Eυρώπης, που επιχειρείται με την αλλαγή του συναισθηματικού χάρτη των κατοίκων της πόλης, μέσα από την κάθετη βουτιά στον τόπο και τον χρόνο, για την ανεύρεση του πολιτιστικού αποθέματος που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας.

Στο Αίνιγμα της Σφίγγας επανεξετάζεται το νόημα του ανθρώπου μέσα από την θέση του στο χώρο, στο χρόνο, στην ιστορία, δηλαδή η ταυτότητά του:

α. το απώτερο παρελθόν με τις αξίες, τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό που δημιούργησε

β. την τωρινή κοινωνία, τις σημερινές προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις σύγχρονες πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλος της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της σημερινής εξουσίας, την γονιδιακή επιστήμη, την αστροφυσική και τις διαστημικές εξερευνήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνητή συνείδηση, κ.α.

γ. τις προτάσεις για το παρόν και το μέλλον

ΓΛΥΠΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Τα γλυπτά θα κατασκευαστούν από ανακυκλώσιμα υλικά επί τόπου σε διάφορα σημεία της πόλης σε σχέση και σε συνομιλία με τα διάφορα ιστορικά – αρχαιολογικά κατάλοιπα (πχ. την κρήνη της Δίρκης, την  πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, την Κρήνη των Αγίων Θεοδώρων (Οιδίποδα), την Πλατεία του Αγίου Γεωργίου, τον αύλειο χώρο του συνεδριακού κέντρου). Για Πληροφορίες γύρω από τα σημεία στην πόλη υπάρχει διαδραστικός χάρτης στοhttp://www.sphinx2015.com/

Τα γλυπτά θα πραγματοποιηθούν σε ένα τριήμερο workshop στις 11, 12 και 13  Σεπτέμβριου στην Θήβα και θα παρασχεθεί φιλοξενία και εισιτήρια σε 15 περίπου φοιτητές.

Τα σημεία επιλέχθηκαν σε συνεργασία και με την  συμμετοχή του μουσείου της Θήβας.

Συντονισμός: Επ. Καθηγτής Γιάννης Σκαλτσάς

Υπο την αιγίδα

 

    

επιστροφή