Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

 

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Πρόγραμμα δημιουργίας Γκράφιτι από φοιτητές της ΑΣΚΤ σε τοίχους των Δήμων με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα

Τηλ.  210.3897 159

career@asfa.gr

       www.dasta.asfa.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α.Σ.Κ.Τ. ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ  ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου.Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από το χρόνο του και λίγο από το αίμα του.

Η  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14η Ιούνη) επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρόκαι την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.Ο Π.Ο.Υ. επιλέγει κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, η οποία φιλοξενεί τον εορτασμό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος. 

Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη του 2018 είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και η μετάγγιση στη νέα γενιά αιμοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας ως μίας αυτονόητης και φυσιολογικής διαδικασίας που αρμόζει στη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του. Άλλωστε η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό, παρότι συμπεριλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός δοτών αντικατάστασης (συγγενικό περιβάλλον ασθενών).

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 είναι: «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή». 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η καμπάνια περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενημερωτικά σεμινάρια, λαμπαδηδρομίες με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, κατασκευή Graffitiσε Δήμους της Αττικής, Διαγωνισμό σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για τη δημιουργία σημαίας-σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, συνεντεύξεις τύπου κ.α. Η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, θα κορυφωθούν στις 12-14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αντιπροσωπειών από τα κέντρα αίματος όλου του κόσμου.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων ζητάμε τη συνεργασία των φοιτητών στης ΑΣΚΤ για την υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας Graffitiσε τοίχους 8 Δήμων του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα των Δήμων, Χαλανδρίου, Ν. Ιωνίας, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Αιγάλεω, Νίκαιας, Κερατσινίου, με θέμα την αλληλεγγύη, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την ανθρώπινη διάσταση της αιμοδοσίας. Ο «τοίχος της εθελοντικής αιμοδοσίας» που θα δημιουργηθεί σε αυτές της πόλεις θα δώσει χρώμα και ζωντάνια στο γκρίζο των πόλεων και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μία μόνιμη πηγή αισιοδοξίας, για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς στο συνάνθρωπο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Τα υλικά (μπογιές, σπρέι) που κρίνονται αναγκαία θα εξασφαλιστούν από χορηγία και όσα περισσέψουν μπορούν να δοθούν δωρεάν στους φοιτητές που θα κατασκευάσουν τα Graffiti. Οι Δήμοι θα συνδράμουν στο πρόγραμμα προσφέροντας την κατάλληλη υποδομή (σκαλωσιές χαμηλού ύψους, τεχνική προετοιμασία των τοίχων, χώρο φύλαξης των υλικών, ενημέρωση της αστυνομίας). Το ΕΚΕΑ θα αναλάβει τη σίτιση τω φοιτητών με σάντουιτς και αναψυκτικά. 

 Η όλη διαδικασία θα αποτυπωθεί σε ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί με συνεργασία της ΕΡΤ, το οποίο θα προβληθεί στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας και θα προβληθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Πληροφορίες και φωτογραφίες των επιφανειών που θα δημιουργηθούν τα έργα επισυνάπτονται στην παρούσα πρόσκληση.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή (.pdf, .jpgκ.λπ.) προσχέδια των προτάσεων τους εφαρμοσμένα στις επιφάνειες των κτιρίων ή επιφανειών όπως απεικονίζονται στο συνοδευτικό αρχείο. (Για να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ).

Η αποστολή των προτάσεων-προσχεδίων θα γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση periklis@asfa.gr. Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου 2018. 

 

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν υποχρεωτικά την αίτηση. Για να συμπληρώσετε την αίτηση πατήστε εδώ.

Η επιλογή των αιτούντων θα γίνει από Επιτροπή μελών ΔΕΠ της Α.Σ.Κ.Τ.

 

Η παράδοση των τοιχογραφιών θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις 7 Ιουνίου 2018.

Πληροφορίες Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ | Τηλ: 2103897137 | periklis@asfa.gr

 

 

επιστροφή