Τρίτη 22 Ιουνίου 2021
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

 

Παράταση: Αιτήσεις για το "Κοινωνώ" (Τήνος) ως τις 24 Νοεμβρίου

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

"Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία"

ΦΩΤΙΑ --- ΝΕΡΟ --- ΑΕΡΑΣ --- ΓΗ (+ΧΡΟΝΟΣ)

 

 

Παράταση: Αιτήσεις για το στοιχείο Φωτιά θα γίνονται αποδεκτές ως τις 24 Νοεμβρίου

 

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου το Κοινωνώ καλεί συμμετέχοντες από όλο το φάσμα τέχνης, έρευνας κι επιστήμης να πάρουν μέρος στο θεματικό κύκλο “Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία”, ο οποίος θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, έως το φθινόπωρο του 2020, στην Τήνο.

Το Κοινωνώμέσα από το “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία”θα φιλοξενήσει έως 200 συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό, θα οργανώσει τέσσερα ξεχωριστά προγράμματα residency (φωτιά, νερό, αέρας, γη), διάρκειας 15 ημερών το καθένα και θα παρουσιάσει έργα και δράσεις σε πάνω από 60 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας σε όλο το νησί της Τήνου.

Ημερομηνίες Residency:

Φωτιά:18-31 Ιανουαρίου 2020

Νερό: 18-30 Απριλίου 2020

Αερας: 18-31 Αυγούστου 2020

Γη:18-31 Οκτωβρίου 2020

Το Κοινωνώδανείζεται τα τέσσερα φυσικά στοιχεία ( φωτιά, νερο, αερας, γη ) και προσθέτει σε αυτά το “στοιχείο”του χρόνου για να αναδείξει από τη μία την εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου. Το "Τεσσερα (συν ένα) Στοιχεία" είναι ένα πολυδιάστατο και μακρόχρονο έργο το οποίο επιχειρεί να ενσωματώσει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας τόσο για κοινωνιολογικά θέματα όσο και θέματα τοπικότητας, βιωσιμότητας, οικολογίας και πολιτισμού μέσα από μια σειρά διαδικασιών και δράσεων που άπτονται σε όλο το φάσμα της τέχνης, ερευνας και επιστήμης διεσπαρμένων σε όλο το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού. Με στόχο να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύγχρονης διεπιστημονικής πρακτικής της εικαστικής τέχνης, της έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και νέων μέσων έκφρασης με τον τόπο και τον χρόνο στα “υλικά” περιβάλλοντα του νησιού. Τα εν λόγω περιβάλλοντα είναι διάφορα: κατασκευασμένα και φυσικά, εσωτερικά και εξωτερικά, αστικά και αγροτικά, υλικά και άυλα και περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα, αγροτικών - φυσικών μνημείων και τοποθεσιών , ιστορικών κτιρίων και μονοπατιών .

Θα γίνουν τέσσερις ανοικτές προσκλήσεις, μία για κάθε θεματική-στοιχείο, με ξεχωριστές προθεσμίες. (Φωτιά - 24 Νοεμβρίου 2019, Νερό-15 Φεβρουαρίου 2020, Αέρας-15 Ιουνίου 2020, Γη - 15 Αυγούστου 2020). Η διάρκεια κάθε residency είναι 15 ημέρες. ( Φωτιά: 18-31 Ιανουαρίου 2020, νερό: 18-30 Απριλίου 2020, αέρας: 18-31 Αυγούστου 2020, γη: 18-31 Οκτωβρίου 2020 ). Το "ΚΟΙΝΩΝΩ", θα επιλέξει έως και 50 συμμετέχοντες ανά στοιχείο. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς όριο ηλικίας ή άλλο περιορισμό ( στην μορφή τέχνης ή το επιστημονικό πεδίο ). Οι δράσεις λήξης του “Τέσσερα(συν ένα) Στοιχεία”θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2020 και θα αφορούν την παρουσίαση του συνόλου των έργων που δημιουργήθηκαν σε όλο το Project.

Παροχές σε συμμετέχοντες:

  • Μεταφορικά (Αθήνα <-> Τήνο και σε όλους τους χώρους διαμονής και δημιουργίας),
  • Διαμονή (δωμάτια και ξενώνες),
  • Διατροφή (κοινά γεύματα -δείπνα, προμήθειες τροφίμων),
  • Μερική κάλυψη κόστους παραγωγής & υλικών.

Το “Τέσσερα (συν) στοιχείαγίνεται με την ευγενή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του οργανισμού NEON και σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το “Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία”, τις τοποθεσίεςδημιουργίας του στοιχείου της Φωτιάς και το αίτημα συμμετοχής: https://www.kinono.gr/opencall.php

 

Λίγα λόγια για το Κοινωνώ

ΤοΚοινωνώείναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, διαδραστικές περιηγήσεις κ.α. τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας. Οι στόχοι του Κοινωνώείναι: να εντείνει τη διασύνδεση και την κινητικότητα των συμμετεχόντων από μία πληθώρα γεωγραφικών τοποθεσιών, η αφομοίωση του υλικού περιβάλλοντος ως ζωτικού μέρους της δημιουργικής διαδικασίας και ουσιαστικό στοιχείο βιωσιμότητας, η ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων παράδοσης και τοπικότητας ως ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, η διάδοση της γνώσης και η απόκτηση δεξιοτήτων για όλο το φάσμα ειδικοτήτων τέχνης, έρευνας κι επιστήμης, η ανταλλαγή ιδεών και η επανεξέταση της συνεργασίας σε συντονισμό με τις διάφορες εκφάνσεις πολιτισμού και τοπικότητας (παράδοση, περιβάλλον, κοινότητα) και τέλος στην επέκταση και διαφοροποίηση του κοινού.

Περισσότερα για το “Κοινωνώ”:SiteFacebookInstagram

 

 

 

 

επιστροφή